Трябва да търсим извънземен изкуствен интелект, смятат от Seti

Астроном от проекта за търсене на извънземен разум Seti (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) смята, че трябва да се вземе предвид възможността за съществуване на извънземни „мислещи машини“, съобщи Би Би Си.
Досега Seti бе съсредоточен върху издирването на радиосигнали от светове, подобни на Земята. Астрономът Сет Шостак обаче смята, че периодът от създаването на извънземни радиотехнологии до разработването на изкуствен интелект едва ли е много продължителен. Той твърди, че докато еволюцията изисква огромен период от време за създаването на живи същества, способни да поддържат комуникации извън собствената си планета, технологиите вече напредват достатъчно бързо и могат да засенчат онези, които са ги разработили.
Затова според него, ако вече съществуват подобни мислещи машини, е по-вероятно да засечем сигнал от тях, отколкото от „биологичния“ живот, който ги е създал. Експертите смятат обаче, че откриването и дешифрирането на съобщения от такива мислещи извънземни машини ще се окаже по-трудно, отколкото, ако се търсят сигнали от „биологични“ източници.

Станете почитател на Класа