Откриха по-добър начин за култивиране на стволови клетки

Човешките плурипотентни стволови клетки, от които произлизат всички видове клетки в тялото, представляват значителен потенциал за лечение на различни болести като паркинсон, множествена склероза и травми на гръбначния мозък. Учените, които изследват тези клетки обаче, са изправени пред трудности при култивирането на големи количества, с които да извършват експерименти. Освен това повечето материали, които се използват в момента за произвеждане на човешки стволови клетки, представляват също клетки или протеини, извличани от ембриони на мишки. Това стимулира растежа на стволовите клетки, но може да причини и имунна реакция на пациента при инжектирането им.
За да преодолеят тези трудности, биолозите от Масачузетския технологичен институт са разработили синтетична повърхност, в която не се използва чужд животински материал и позволява на стволовите клетки да останат живи и да се делят в продължение на най-малко три месеца, съобщи сайтът на института. Това е първият синтетичен материал, който позволява образуването на колонии от идентични клетки, което е необходимо, за да се идентифицират такива с желаните качества. Досега това се оказваше труднопостижимо с наличните материали.
За да могат учените да използват плурипотентните стволови клетки за лечение на различни заболявания, те трябва да ги култивират в лабораторни условия за определен период от време, да променят техните гени и след това да създадат колонии от идентични клетки. Използваните в момента повърхности, върху които се култивират клетки, се оказват твърде неефикасни, а за терапевтични цели учените имат нужда от милиони клетки.
Предишни изследвания подсказват, че няколко химични и физични свойства на повърхностите – включително грапавост, твърдост и хидрофилност, могат да окажат влияние върху растежа на клетките. Учените са разработили около 500 полимера (дълги вериги от повтарящи се молекули), които се различават с оглед на тези критерии, след което направили експеримент с култивиране на стволови клетки върху тях и анализирали представянето на всеки от полимерите. След съпоставянето на характеристиките на повърхностите с резултатите учените установили, че съществува оптимално ниво на хидрофобност, докато различните нива на грапавост и твърдост не оказвали голямо влияние върху растежа на клетките. Резултатите показват, че най-подходящите полимери трябва да включват висок процент акрилати (често срещана съставка в пластмасата) и да са покрити с протеин, наречен витронектин, който улеснява прикрепването на клетките към повърхността. С помощта на оптималната повърхност учените успели да накарат стволовите клетки да растат и да се делят в продължение на три месеца. Освен това те успели да култивират така необходимите големи количества клетки.


Съдия в САЩ спря финансиране на изследвания

Американски федерален съдия спря финансирането с федерални средства на изследвания със стволовите клетки, което президентът Барак Обама бе разрешил през март миналата година, съобщи Ройтерс. Това стана, след като неговият предшественик Джордж Буш се противопоставяше в продължение на осем години на финансирането на подобни изследвания. Според съдия Ройс Ламбърт въпреки опитите да бъде разделено извличането на човешки ембрионални стволови клетки от изследователския процес „двете не могат да бъдат разграничени“, тъй като отделянето на стволовите клетки унищожава ембриона.

Станете почитател на Класа