Картофите стават "суперхрана" с помощта на ултразвук

Картофите могат да станат по-здравословни само ако бъдат облъчени с електричество или ултразвук и това ще ги направи „суперхрана“, твърдят учени, цитирани от „Дейли телеграф“. Изследователи са установили че ако се пусне електрически шок на картофите, те стават по-хранителни, като по този начин произвеждат повече антиоксиданти, които се борят със сърдечните заболявания и рака. Учени от Университета в Обихиро в Япония смятат, че чрез определени техника зеленчукът се стресира и произвежда антиоксиданти, които един ден ще го превърнат в „суперхраната“ на бъдещето.
„Знаехме от предишни проучвания, че сушата, нараняването или другите видове стрес могат да стимулират допълнително производството на фенолови съставки в свежите продукти“, заяви д-р Казунори Хиронака, ръководител на изследването.
„Открихме, че няма достатъчно изследвания за здравословните ефекти от използването на механичен процес за стресиране на зеленчуците“, добави той. „Така че решихме да проучим ефекта от ултразвука и електрическото лечение върху полифенолите и другите антиоксиданти в картофите“.
„Смята се, че антиоксидантите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, са много важни за храненето при предотвратяване на хронични заболявания, като кардиоваскуларна болест, различни видове рак, диабет и неврологични заболявания“, разясни д-р Хиронака.

Станете почитател на Класа