Онлайн игрите са златна мина за дизайнерски идеи

Компютърните игри отдавна не са частно занимание. Игровите услуги като Xbox Live на Microsoft не само свързват любителите на компютърни игри по целия свят, но и могат да запишат всяко едно действие на играчите. Учените използват информацията, извлечена от огромните количества данни, за да разработят още по-стимулиращи игри, което все повече привлича вниманието на разработчиците, съобщава „Ню сайънтист“.
„Всички големи разработчици на игри се обръщат към работата с такива данни. Те контактуват с университети и наемат изследователи да работят с тези данни“, твърди Джулиан Тогилиъс от центъра за изследване на игри към Технологичния университет в Копенхаген.
С помощта на изследването на тези данни разработчиците могат да се доберат до важна за тях информация. Възможно е например да бъдат идентифицирани моментите, в които играещите е най-вероятно да бъдат разочаровани или отегчени. Така дизайнерите могат да разработят игри, които да са още по-вълнуващи. За тази цел учените възнамеряват да използват „умен“ софтуер, който да помогне за откриването на модели, трудноразпознаваеми за хората. Те разработват алгоритми, подобни на онези, които се използват от банките за идентифициране на съмнително поведение от масата легитимни транзакции. С тяхна помощ е създаден виртуалният играч EISBot. Той използва данните от хиляди разигравания, за да идентифицира моделите, които му помагат да предвиди как ще се развие играта. Така EISBot може да предскаже стратегията на опонента с точност до 70% най-малко две минути преди тя да бъде приложена. Роботи като EISBot обаче са прекалено добри, за да бъдат включени в истински игри. Според учените любителите на компютърните игри очакват все по-реалистично поведение от героите в игрите – те не трябва да са нито свръхчовеци, нито прекалено глупави.

Станете почитател на Класа