Растенията пращат SOS сигнали на насекомите

Растенията притежават способността да призовават насекоми на помощ, ако бъдат заплашени от гъсеници, установиха германски и холандски учени, цитирани от Би Би Си.
Тютюневите растения например излъчват химични SOS сигнали, които привличат хищни насекоми, хранещи се с нападателите на растението. Когато растенията бъдат нападнати от тютюневия рогов червей Manduca sexta, неговата слюнка предизвиква химични изменения в летливите вещества, съдържащи се в зелените листа. Учените установили, че сигналът за помощ привлича насекомите от вида Geocoris, които се хранят с ларви и яйца на гъсениците. Така насекомите спасяват растението и едновременно с това получават храна.
Биолозите установили, че когато върху растението изкуствено бъдат поставени само яйца на гъсеници, едва 8% от тях биват унищожавани, но когато „атаката“ е комбинирана със слюнката на гъсениците, растението успява да се отърве от 25% от яйцата. Учените все още не са успели да установят защо ларвите произвеждат подобен издайнически химикал в своята слюнка.

Станете почитател на Класа