Китай телепортира информация на 16 км

Китайски изследователи от университета „Синхуа“ и националната лаборатория за физични науки „Хефей“ заплете двойка фотони и телепортира информация помежду им. Експериментът е бил проведен още през май, но информацията официално е потвърдена сега, съобщи "Тайм".
Така свързани, промените в единия фотон се прехвърлят незабавно на другия. Експериментът е извършен с помощта на мощен син лазер, с който Китай снабдява с информация подводниците си за разлика от тестовете, извършвани в САЩ, с инфрачервени лазери.
„Процесът се нарича телепортация, резултатът е като при два листа хартия, на разстояние 16 км един от друг, когато човек пише по единия, написаното се появява и на втория“, обясняват учените. По думите им този метод не може да бъде разбит или подслушан. Ако фотоните се наблюдават от трета страна, самите частици ще се променят по законите на физиката и изпращачът и получателят ще бъдат информирани, че някой надзърта.
На тестваното разстояние от 16 км Китай би могъл да изпраща безопасно съобщения от мрежата си от сателити до наземните съоръжения и скоро китайските сателити биха могли да комуникират с подводници, без да се налага тяхното разположение да се издава с радиосигнали.
Още през 2005 г. учени от Университета в Масачузетс прехвърлят квантова информация на 23 км. „Явно е, че и американските военни инвестират в тази насока. Не се знае обаче колко далеч са стигнали САЩ в разработките си, понеже голяма част от работата по проекта се засекретява“, каза Матю Луси, изследовател в Defense Group Inc.

Станете почитател на Класа