НАСА ще "бомбардира" Слънцето

След като НАСА „бомбардира“ Луната в търсене на замръзнала вода, сега космическата агенция ще изпрати апарат, който за първи път ще вземе проби от Слънцето, съобщи „Нешънъл джиографик“.
Сондата Solar Probe Plus ще полети към най-близката ни звезда не по-рано от 2018 г. и многократно ще навлиза в свръхгорещата й външна атмосфера, като ще се доближи до повърхността й на 6,5 млн. км. Първият полет покрай Слънцето ще се осъществи два месеца след изстрелването на сондата, на разстояние от 24 млн. км, като Solar Probe Plus ще извърши общо 24 „гмуркания“ в слънчевата атмосфера. През следващите няколко години под въздействието на Венера траекторията на сондата ще се измени, като с всяка нова обиколка ще се приближава все повече до Слънцето. До 2024 г. Solar Probe Plus ще е осем пъти по-близо до нашата звезда, отколкото Меркурий.
„Това ще бъде една от най-смелите и най-опасните космически мисии в историята“, смята Дейв Маккомас от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, щата Тексас, който е един от водещите изследователи в експеримента.
За да прелети на такова близко разстояние до Слънцето, сондата има нужда от щит, който да издържа температура от 1400 градуса по Целзий. Според Маккомас, когато сондата се намира най-близо до Слънцето, щитът ще се нагрява над 500 повече, отколкото в земната орбита.
Учените се надяват, че експериментът ще даде отговор на някои загадки около звездата на нашата галактика. Все още не е ясно например защо вътрешната атмосфера на Слънцето достига 6000 градуса, докато външната е нагрята до цели 1,8 милиона градуса по Целзий, както и какво точно ускорява заредените частици във външната атмосфера на Слънцето, предизвикващи слънчевия вятър.
НАСА е вложила 180 млн. долара в предварителните анализи и тестове в рамките на експеримента.

Станете почитател на Класа