Видеоигрите ни учат да взимаме по-бързи и точни решения

Учени от Университета в Рочестър са установили, че видеоигрите тренират хората да взимат правилните решения по-бързо, съобщи „Сайънс дейли“.
Те открили, че любителите на видеоигри развиват повишена чувствителност към онова, което се случва около тях, както и че това не просто им помага да станат по-добри в игрите, но повишава общите им умения, които им помагат да се справят с ежедневни предизвикателства като шофиране, четене на дребен шрифт, по-лесно ориентиране в тълпа от хора, както и работа с няколко задачи едновременно. Според учените видеоигрите могат да се окажат ефикасен тренировъчен режим за ускоряването на реакциите в най-различни ситуации в реалния живот. Доклад от 2009 г. показва, че в САЩ в 68% от домакинствата поне един член на семейството е любител на видеоигри.
Учените изследвали десетки доброволци на възраст между 18 и 25 години, които не били запалени по видеоигрите, и ги разделили на две групи. Участниците в първата група трябвало да играят 50 часа на бързоразвиващите се видеоигри Call of Duty 2 и Unreal Tournament, докато втората група била ангажирана с по-бавната The Sims 2. След този тренировъчен период всички били помолени да вземат бързи решения в няколко задачи. Участниците трябвало да наблюдават екран, да анализират какво се случва и да дадат възможно най-бърз отговор на въпрос, свързан с наблюдаваното. За да се убедят, че ефектът не е ограничен само до визуалното възприятие, учените задали на доброволците аналогична задача, която имала за цел да провери само слуховите им възприятия. Резултатите показали, че участниците, които играли на бързите игри, успели да реагират до 25% по-бързо от останалите, като процентът на верните отговори бил почти равен и в двете групи.
„Любителите на бързите видеоигри не взимат безразсъдни решения, които впоследствие се оказват погрешни. Те са по-бързи, но и също толкова точни, колкото и останалите. Ако сте хирург на бойното поле, това е от съществено значение“, обяснява Дафне Бавелие, участвала в изследването.

Станете почитател на Класа