Рекордните жеги това лято са само началото

Горещите вълни, които вече наблюдаваме, ще стават все по-горещи и все по-чести през следващите 30 години, предупреждават учени, цитирани от „Дискавъри“.
Те са провели климатични симулации на температурите в САЩ и са установили, че глобалното затопляне от 2 градуса по Целзий ще увеличи значително екстремните горещи вълни през лятото с много повече от 2 градуса. Учените са разтревожени, че ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, обсъдено на климатичната среща на върха в Копенхаген през 2009 г., може би няма да е достатъчно, за да се спрат опасните климатични промени.
Глобалното затопляне само с един градус може да повиши летните температури в САЩ с 2-3 градуса, което може да предизвика рекордни жеги много над средните стойности, предупреждават учените. Симулациите показват, че през втората половина на този век се очакват допълнително между пет и осем горещи вълни всяко десетилетие над почти цялата страна.
До момента 2010 година се очертава като най-горещата в историята, съобщи АП. Средните температури за периода януари-август са 14,7 градуса по Целзий, което го изравнява със същия период през 1998 г. Досега 1998 г. е най-горещата в историята за първите осем месеца, а 2005 г. - за цялата година.
Август пък е бил третият най-горещ досега със средни температури от 16,2 градуса. Най-горещият август в историята е през 1998 г., следван от този през 2009 г. Този август е бил по-горещ от обикновено в Източна Европа, Източна Канада и части от Източна Азия, но по-хладен в Австралия, Централна Русия и южната част на Южна Америка. В Китай този август е най-горещ от 1961 г. насам, а във Великобритания – най-студен от 1993 г.

Станете почитател на Класа