Островът да се готви за земетресение с щети за милиарди

Великобритания може всеки момент да очаква земетресение, което би убило до 100 души и би причинило щети за милиарди лири, твърди водещ сеизмолог, цитиран от „Дейли телеграф“.
Ако се има предвид статистиката, страната може да бъде ударена от земетресение с магнитуд около 6 по Рихтер, което би предизвикало известни разрушения и щети на ключови съоръжения.
Д-р Роджър Мъсън от Британския геоложки институт базира своята прогноза на историческите данни, които показват повторението на трус, генериран от пролива Доувър. Такова земетресение е регистрирано през 1382 г. и след това през 1580 г., като при последното са загинали двама души. Според д-р Мъсън обаче увеличаването на населението и урбанизацията ще доведат до щети, 50 пъти по-мащабни от тези при последния подобен трус. „Можем само да кажем, че нещо, което се е случило два пъти, вероятно ще стане и трети път. Дали това ще бъде утре или след 20 или 50 години, е нещо, което няма как да се установи“, твърди сеизмологът. Той смята, че щетите ще бъдат скромни в сравнение с тези при големите земетресения, като това в Хаити например, но опасността трябва да се има предвид при поддръжката и строителството на нови сгради. Според д-р Мъсън съизмерим трус е този, ударил Нюкасъл в Нов Южен Уелс, Австралия, през 80-те години на миналия век, който причини щети за 4 млрд. паунда по днешни цени.

Станете почитател на Класа