Ваксина убива всички грипни вируси

Учени от Оксфордския университет успешно тестваха универсална противогрипна ваксина, която действа срещу всички познати грипни щамове, съобщи „Гардиън“.
При лечението се използва нова технология, тествана за първи път върху хора, заразени с грип. То е насочено срещу различна част от грипния вирус в сравнение с традиционните ваксини, което означава, че не се налага всяка година да се извършва скъпо преформулиране, за да се обхване най-разпространеният вирус.
Ваксината, разработена от екип на д-р Сара Гилбърт от института „Дженър“ в Оксфорд, е насочена срещу протеини в грипния вирус, които се срещат при всички щамове, а не срещу онези, които се намират на повърхността на вируса и които са податливи на мутация. Ако получи широко разпространение, новата универсална ваксина може да предотврати пандемии като тези, на които станахме свидетели през последните години, убедени са учените. Универсалната ваксина би спестила времето и средствата, необходими за създаване на ваксините срещу новите вируси всяка година.
Процесът по създаване на сезонна ваксина отнема най-малко четири месеца, а ако грипният щам е силно патогенен, както през 1918 г., когато умират милиони хора, забавянето означава по-голям брой заболели и смъртни случаи, преди ваксината да бъде готова.
“Ако използваме една и съща ваксина година след година, ситуацията ще бъде подобна на ваксинирането срещу други заболявания, като тетанус например. Това ще се превърне в рутинна ваксинация. Няма да изпитваме неочаквано повишено търсене или недостиг“, обясни Гилбърт.
Докато традиционните ваксини подтикват организма да създава антитела, ваксината на Гилбърт увеличава броя на Т-клетките в тялото – друг ключов елемент на имунната система. Тези клетки идентифицират и унищожават клетките, които са били заразени от вируса. По думите на д-р Гилбърт за първи път се тества възможността да се засили реакцията на Т-клетките в отговор на грипа.
В рамките на експеримента 11 здрави доброволци са били ваксинирани, а след това заразени, заедно с 11 неваксинирани доброволци, с щама Уисконсин на вируса А(H3N2), изолиран за първи път през 2005 г. Резултатите показали, че ваксината е ефикасна. Учените направили извода, че ваксината защитава хората не само заради броя на заболелите, но и заради поведението на техните Т-клетки. При ваксинираните доброволци се наблюдавали повече активирани Т-клетки, а при неваксинираните тези клетки оставали неподвижни за по-дълго време, преди да предприемат действия срещу вируса.
Следващата стъпка е смесване на съществуваща противогрипна ваксина с новата ваксина, като така учените се надяват да предизвикат организма да създаде както антитела, така и Т-клетки. Смята се, че новата ваксина ще защитава по-добре възрастните хора, които са по-малко повлияни от традиционните ваксини. Ефикасността на ваксините при младите хора е 70-80%, докато при по-възрастните е едва 30-40%. Учените се надяват процентът при възрастните хора да се удвои с новата ваксина.

Станете почитател на Класа