Сонда на НАСА навлиза за първи път в орбитата на Меркурий

Пристигането на сондата на НАСА „Месинджър“ в орбитата около Меркурий ще преобрази разбирането ни за най-вътрешната планета от Слънчевата система, убедени са учените. „Месинджър“ ще бъде първата сонда, която ще навлезе в орбитата на Меркурий, съобщи Би Би Си. Американският безпилотен космически апарат „Маринър 10“ премина няколко пъти покрай планетата през 70-те години на миналия век. „Месинджър“ вече прелетя няколко пъти край Меркурий и се очаква на навлезе в орбитата му на 17 март.
През 1974 г. „Маринър 10“ изпрати снимки на изглеждащата по това време безинтересна планета в сравнение с Венера, Марс и газовите гиганти в Слънчевата система. Наблюденията от Земята обаче започнаха да показват, че Меркурий не само не е безинтересен, но може да се окаже и уникален. Това е планетата на крайностите. Въпреки че е най-близо до Слънцето, може да има лед на полюсите й. Освен това тя има гигантско метално ядро за разлика от всички останали планети от вътрешната част на Слънчевата система. Учените смятат, че знанията за Меркурий могат да се окажат ключът към разгадаването на това, как са се формирали всички вътрешни скалисти планети. Така се заражда и мисията „Месинджър“.
Апаратът ще бъде първият, който ще изучава детайлно геологията на Меркурий. Учените ще са най-заинтересовани от данните за гигантското ядро на планетата. Засега има три теории за това, как Меркурий се е сдобил с подобна вътрешна структура: или планетата е била такава от самото начало, или е била много по-голяма и мощен сблъсък е откъснал голяма част от скалистото й покритие, или повърхността й мистериозно се е изпарила вследствие на неизвестно събитие в ранната история на Слънчевата система. Учените се надяват „Месинджър“ да определи коя от теориите е вярна.

Станете почитател на Класа