Пролетна диета през ден препоръчват US учени

Как да сме пролетно елегантни, без да се изнервяме от ограниченията? Сп. "Рийдърс дайджест" и „ Дойче веле“ се спират на няколко препоръки на американски учени.
Изследователи от Националния институт за проучвания на възрастта в Балтимор са установили покрай опитите си с животни, че правената през ден диета има сходен ефект за здравето, както и ежедневното гладуване. За спазването на такава диета през ден има нужда от определена настройка, но тя съвсем не е толкова изнервяща, колкото всекидневните ограничения - казва американският изследовател Джеймс Джонсън.
Проучване на учени от Чикагския институт потвърждава резултатите. Пациенти, подложени именно на такава диета за срок от десет седмици, свалили между 4,5 и 12,7 килограма. Паралелно спаднали кръвното им налягане, пулсът и величините на холестерола. Друга идея за отслабване без напрежение е свързана със стайната температура. При 22 градуса жените изгарят до 27 грама мазнини дневно повече, отколкото при 27 градуса.
Мъжете пък разполагат с друга възможност да свалят телесното си тегло. Колкото повече напредва възрастта, толкова по-малко тестостерон произвежда тялото и толкова по-голяма част от него се превръща в естроген. Точно този хормон води до нежелани натрупвания на мазнини по ханша. Затова препоръката на експертите е с увеличаването на възрастта да се набляга повече на спорта за натрупването на мускулна маса.
Още по-добре е да се пие по-малко алкохол. Ако на черния дроб редовно му се налага да преработва големи количества алкохол, той разгражда по-малко от излишния естроген.
Витамин Д има особено важна функция за намаляването на теглото. Проучване на университета в Минесота показва, че хората с по-високи нива на витамин Д в кръвта губят повече тегло от тези с по-ниски стойности. Възможното обяснение: понеже слънчевата светлина е основен доставчик на витамин Д, по-ниските му нива в тялото сигнализират, че идва зима, и затова трябва да се натрупат повече запаси.

Станете почитател на Класа