Изкуствено зелено листо превръща домовете в електроцентрали

Учени от Масачузетския технологичен институт (МТИ) създадоха изкуствено зелено листо, които имитира начина, по който растенията превръщат слънчевата светлина в енергия, съобщи „Дискавъри“.
Способността на зелените листа да превръщат слънчевата светлина и водата в съхраняемо гориво е върховното постижение в соларната енергия. Сега учените смятат, че са успели да възпроизведат този на пръв поглед прост процес. Технологията, създадена от Дан Носера от МТИ и колегите му, би могла да осигури електроенергията, необходима за цяло домакинство, и да гарантира на развиващия се свят достъп до електричество, без да се нуждае от нещо повече от чип, потопен в кофа вода. Устройството може дори да съхранява енергията за времето, в което слънцето не грее.
Технологията копира процеса на фотосинтезата, при който слънчевата енергия освобождава електроните в зеленото листо, които разделят водата на водород и кислород, доставяйки складирана енергия на растението. Листата имат нужда от два катализатора, за да осъществят тази реакция, точно както и слънчевите панели. Откритието на Носера се състои в намирането на два достъпни катализатора, които могат да помогнат за осъществяването на тази реакция. Слънчевата светлина се улавя със същия силициев материал, който се използва и при типичния соларен панел, но вместо да се свързва с жици, които да зареждат батерия, се потапя във вода заедно с катализаторите, при което водата започва да се разделя на водород и кислород. По-късно образувалите се водород и кислород могат да се използват в горивна клетка за произвеждане на електричество, докато те се рекомбинират отново, за да образуват вода.
Устройството е значимо не защото учените за първи път създават подобна клетка, а защото тя е първата, която използва достатъчно евтини материали, за да бъде устройството достъпно, обясни Носера. За момента неговото устройство е 10 пъти по-ефикасно в осъществяването на процеса на фотосинтезата от естествените листа. Той обаче се надява, че то може да стане още по-ефикасно в бъдеще.

Станете почитател на Класа