Сърцето ще замени батериите на мобилните телефони

Собствениците на мобилни телефони и iPod устройства скоро няма да има нужда да се тревожат дали батерията им не е изтощена, след като учени разработиха начин подобни джаджи да се зареждат от движенията на човешкото тяло, съобщи „Дейли мейл“.
Екип от учени са създали миниатюрен чип, който използва естествените движения, за да генерира енергия за преносимите електронни устройства, които използваме ежедневно. Те се надяват, че един ден изобретението ще може дори да използва туптенето на човешкото сърце, за да зарежда най-различни устройства, и изцяло да замени батериите. Откритието има най-различни приложения. То ще сложи край на дните, в които не можем да използваме своя мобилен телефон или iPod заради изтощената батерия. Учените от технологичния институт в Джорджия са направили своето откритие с помощта на наножички от цинков оксид, които произвеждат електричество при механичен натиск. На теория всяко движение на тялото, дори и минимално, може да се използва за генериране на електроенергия. До момента екипът е успял да приложи технологията за предаване на радиосигнал и за захранване на LCD монитори и диоди, но учените са убедени, че това не е всичко.
„Откритието е много важна стъпка към произвеждането на преносими електронни устройства, които могат да се задействат от движението на тялото, без да се използват батерии“, обясни водещият изследовател д-р Чжун Линван. Според него наногенераторите ще променят изцяло живота ни в бъдеще и техният потенциал е неограничен. „Ако можем да поддържаме темпа на усъвършенстване, наногенераторът може да намери и много други приложения, при които е необходима много повече енергия“, убеден е д-р Чжун Линван. Неговото изобретение е хиляди пъти по-мощно от досега разработените устройства, които превръщат движението в енергия, и представлява първият успешен опит технологията да излезе от лабораторията. В него са използвани милиони наножички, които са 500 пъти по-тънки от човешкия косъм. В експеримента са били включени и пет наногенератора, които са създали приблизително същото количество енергия, колкото две батерии АА – три волта или 1 микроампер. „Въпреки че няколко волта не изглеждат много, се усъвършенстваме бързо и сме много по-напред от предишните версии на наногенератора“, увери ученият. Според него допълнителните наножички и наногенератори могат да произведат достатъчно енергия за захранване на мобилен телефон или iPod.

Станете почитател на Класа