Наноматериал засича и неутрализира експлозиви

Американски учени създадоха спрей, който засича и неутрализира експлозиви, като онези, които наложиха ограниченията за пренасяне на течности в личния багаж, съобщи „Сайънс дейли“.
“Това изобретение може да се използва навсякъде, където се използват експлозиви с терористични цели, включително на бойното поле, по летищата и в метрото“, обясни водещият учен Алън Апблет от Държавния университет на Оклахома в Стилуотър. Материалът, който се използва, е вид мастило, изработено от наночастици на метални оксиди, които са толкова миниатюрни, че 50 000 от тях могат да се поберат в диаметъра на единствен човешки косъм. Мастилото променя цвета от тъмносиньо към бледожълто или прозрачно в присъствието на експлозиви. Промяната в цвета позволява на материала да действа бързо като сензор за установяване на наличието на изпаренията от експлозивите. В летищата, метрото и други съоръжения сензорът може да се използва като част от наблюдаващите устройства. Той дори е възможно да бъде вграден в бижута или мобилни телефони.
Същият материал неутрализира взривните вещества. Екипите, които неутрализират бомби, биха могли да пръскат експлозивите с мастилото, докато цветът покаже, че устройството вече е безопасно. Друг вариант е експертите да потапят бомбите в съдове, пълни с мастилото, за да ги неутрализират.
Учените са се фокусирали върху експлозиви, които със сегашните методи се идентифицират трудно, като взривни вещества на базата на водороден пероксид. Новото мастило може да засича и неутрализира такива експлозиви, които могат да бъдат скрити в дрехи, храни и напитки.

Станете почитател на Класа