Руски учен призова Обама да спре сондирането в Арктика

Руският еколог Дмитрий Лисицин, който стана лауреат на престижната награда на фондацията за защита на околната среда Goldman, призова президента на САЩ Барак Обама да прекрати разработването на нефтени находища в Арктика, съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана по време на аудиенцията в Белия дом, която Обама даде в сряда на шестимата призьори на екологичната награда от Русия, САЩ, Германия, Зимбабве, Индонезия и Салвадор.
Лисицин бе удостоен с наградата за работата си за предпазване на екосистемите на остров Сахалин от бързото им разрушаване, причинено от компании, добиващи петрол в региона.
Германката Урсула Сладек бе номинирана за създаването на първата кооперативна германска компания за възобновяема енергия, а американецът Хилтън Кели за работата си, свързана със замърсяването на района на Тексаския залив от химическите заводи и рафинерии там. Представителите на Индонезия и Ел Салвадор бяха наградени за усилията им, свързани с опазване на източниците на питейна вода в регионите, където живеят.
Екологичната награда „Голдман“ се приравнява към Нобеловите награди. Паричният й еквивалент е 150 000 долара.
Обама прие наградените в Белия дом, като подчерта, че неговата администрация се отнася особено сериозно към екологичните проблеми.

Станете почитател на Класа