Визуализират изкривяванията във времето и пространството

Екип учени от Калифорнийския технологичен институт откриха начин да онагледят времето и пространството, съобщи сайтът Физорг. Откритието се базира на отношението между модела пространство-време и сблъсъците между черните дупки.
Пространство-време е физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единен пространствено-временен континиум. Черните дупки са области от пространство-времето с колосално гравитационно притегляне. Тези обекти не пропускат дори излъчване. Учените съдят за съществуването на черни дупки по характерното високоенергетично излъчване, което изпуска попадаща в дупката и нагряваща се материя. Изкривяването на пространството е всъщност само някакъв начин на визуализиране (представяне) на действието на силата на тежестта.
Когато черните дупки се блъскат една с друга, пространството и времето около тях се вдигат и започват да се люлеят като морето по време на буря. Изкривяванията на пространството и времето винаги са били твърде сложен обект за изучаване и повечето факти, които учените откриват, не успяват да обяснят.
При своите наблюдения учените са комбинирали теорията за пространство-време и компютърни симулации. Те са наблюдавали симулирани сблъсъци на черните дупки и са установили, че при сблъсък на монитора се появяват изкривени линии, летящи далеч от слелите се черни дупки, като пръстени от дим. Снопите от изкривени линии правят спирала извън черната дупка по същия начин, по който водата излиза от пръскачката.
Ръководителят на екипа професор Кип Торн, който от години се опитва да създаде машина на времето, съобщи, че това е първият опит да се визуализират толкова абстрактни понятия като пространството и времето.
Първият модел на естественото обединение на пространство и време е в пространството на Минковски през 1908 година на основата на специалната теория на относителността. Той предлага нов начин за представяне на пространствено-временните взаимовръзки, използвайки четириизмерна координатна система. В геометрията на Минковски разстоянието между две точки може да бъде
време-подобно, пространствено-подобно или подобно на светлина.

Станете почитател на Класа