Създадоха човешки бъбреци от стволови клетки

Британски учени създадоха човешки бъбреци от стволови клетки – пробив, който може да доведе до това след трансплантация пациентите да доразвиват присадените органи като свои собствени, съобщи „Дейли телеграф“. Изкуствените органи са били създадени в лаборатории с помощта на човешка амниотична течност и животински ембрионални клетки. Техният размер е половин сантиметър, точно колкото е дължината на бъбрека в тялото на новородено бебе. Учените от Университета в Единбург се надяват, че органът ще се развие до пълния си размер, когато бъде трансплантиран в човешкото тяло.
Това откритие може да помогне на пациентите да създават свои заместителни органи без риск от отхвърляне – което е често срещано усложнение след процедурата на трансплантация.
„Идеята е да се стартира с човешки ембрионални клетки и да се завърши с функциониращ орган“, заяви Дейвис. Изследователският екип се надява, че докторите ще са способни да вземат амниотична течност от развиващия се ембрион в утробата, след раждането на бебето. Течността ще бъде съхранявана, в случай че човекът развие болест, свързана с бъбреците в по-късен етап на живота си.
Създаването на орган чрез използване на стволовите клетки на пациента решава проблема и с използването на имуносупресанти, за да се помогне на тялото да не отхвърли чуждия орган. Според проф. Дейвис технологията може да влезе в употреба след 10 години.
„Замразяването на няколко клетки е далеч по-евтино, отколкото да се поддържа пациент на диализа в продължение на години“.
В момента екипът работи върху технологията, чрез която „може да се превърнат клетки, плуващи в течност, в нещо толкова прецизно подредено, каквото е бъбрекът“, добавя професорът. Около 7000 са хората във Великобритания, които чакат за нов бъбрек, като броят им непрекъснато се увеличава.
Използването на технологиите, свързани със стволовите клетки, се смята за Светия граал в медицината, което ще задоволи недостига от някои видове органи за трансплантация, коментира изданието. Миналата седмица японски учени успяха за пръв път да създадат ретина от стволови клетки.

Станете почитател на Класа