Климатичните промени ли предизвикват земетресенията?

Хората, които твърдят, че земетресенията са резултат от глобалното затопляне, може и да се окажат прави, признават учените от Австралийския национален университет (АНУ), цитирани от „Дейли мейл“. Дългосрочните климатични промени вероятно имат потенциала да завъртат тектоничните земни плочи, се посочва в ново изследване. Екипът от Австралия заедно с изследователи от Германия и Франция са установили връзка между движението на индийската плоча през последните десет милиона години и интензивността на индийските мусони.
Мусонните дъждове се увеличават с 4 метра всяка година, като по този начин ускоряват движението на индийската плоча с един сантиметър годишно, казва д-рДжампиеро Яфалдано от АНУ. С помощта на компютър учените са установили как мусоните са разрушили Хималаите през последните десет милиона години.
Те са установили, че голямо количество скали, отронили се от източната страна на плочата, са причината за движението й по посока, обратна на часовниковата стрелка. „Значимостта на това откритие е в признаването, че дългосрочните климатични промени имат потенциала да действат като сила и да въздействат върху движението на тектоничните плочи“, заяви д-р Иафалдано.
„Известно е, че определени геоложки събития, причинени от движенията на плочите, като разделянето на континентите и изграждането на големи планински вериги, могат да влияят върху климатичните модели за период от милиони години. Сега ние знаем, че обратното също важи – дългосрочните климатични промени или естествените промени в климатичните модели могат да изменят движението на плочите като механизъм за обратна връзка“, обяснява изследователят.

Станете почитател на Класа