Подземен телескоп ще разкрие тайните на Вселената

Международен екип от астрономи са си поставили амбициозната задача да инсталират подземен телескоп, който да улавя гравитационните вълни, чрез които те ще обяснят произхода и развитието на Вселената, съобщи в. ”Дейли телеграф”. Подземният гравитационен вълнов детектор, наречен “Айнщайн”, ще даде възможност да се проследи развитието на Вселената от 13,7 млрд. години.
Гравитационните вълни, съществуването на които предрече Алберт Айнщайн, са най-загадъчните явления във Вселената. Регистрирането им е твърде трудно заради тяхната малка амплитуда. Приемникът за гравитационни вълни се нарича гравитационна антена. Опити за приемане на тези вълни се правят от 70-те години на XX век. но досега няма достоверни сведения, че такива са уловени.
За откриването на гравитационните вълни се използват инструменти, наречени интерферометри, способни да улавят подобни малки изменения. За целта се анализират няколко компактни маси, разположени на големи разстояния една от друга, а лазери извършват постоянни измервания на разстоянието между всяка една от масите. Масите се движат свободно, така че, когато премине гравитационна вълна, разстоянието между тях се изменя. Лазерите записват това изменение в разстоянието и регистрират преминаването на гравитационна вълна. Колкото по-голямо е разстоянието между масите, толкова по-чувствителни са лазерите към малки изменения
Проектът за изграждането на телескопа ще струва между 500 млн. и 1 млрд. лири, което означава, че без международно сътрудничество проектът не може да бъде реализиран. Според първоначалния замисъл телескопът ще бъде построен във вътрешността от мрежа от тунели с дължина 12 мили на половин миля дълбочина под земята, за да бъдат намалени до минимум смущенията от вибрациите на повърхността.
Въпреки че не са улавяни досега, гравитационните вълни са един вид ехо, идващо от Вселената, затова учените са убедени, че ако регистрират наличието им, науката ще се промени из основи.
Новият проект е възприеман като конкурент на Големия адронен колайдер - мощния ускорител на частици в света, предназначен за ускоряване на протони и тежки йони.
Физиците вярват, че телескопът ще им позволи да наблюдават черните дупки, за чието съществуване само се предполага въпреки стотиците теории, свързани с тях. Черните дупки не могат да се видят, защото звезди и космически отломки непрекъснато се движат в орбита около тях. В Космоса най-масивните тела са черните дупки. Масата им е толкова голяма, че всяко нещо, което ги доближи, дори и светлина, попада в тях и никога не може да ги напусне.
За обсъждане на детайли от проекта учени от цял свят ще се срещнат през май в италианския град Пиза. За изграждането на телескопа се борят 14 кандидати, но предстои да бъдат направени щателни сеизмични проучвания. Предлага се съоръжението да бъде изградено в изоставени мини в Полша, Унгария, Румъния, Франция, Италия или Германия.

Станете почитател на Класа