Извънземните може би говорят езика на неутрино частиците

Извънземните форми на живот може би имат по-добър начин за комуникация в космическото пространство от радиовълните или оптическите лъчи. Екип от учени предполагат, че те биха могли да кодират неутрино частици за тази цел, съобщи „Дискавъри“.
Тези частици са подобни на електроните, но тъй като нямат заряд, могат да преминават през всякакви препятствия. Това ги прави идеални за дълги пътувания, тъй като неутрино частиците не се влияят от газ, прах и друга материя, която блокира радиовълните и други видове електромагнитно излъчване.
Астрономите от десетилетия издирват радиосигнали с извънземен произход в нашата галактика, както и светлинни импулси, но без резултат. „Ние наистина нямаме представа как една напреднала цивилизация би искала да ни предаде съобщение, нито защо би искала да го направи“, обяснява физикът Джон Лърнт от Хавайския университет. Извънземен разум би могъл например да изпрати лъч от неутрино частици на точно определени енергийни нива, който не се е появил по естествен път и със сигурност ще може да привлече вниманието на учените.
Друга възможна комуникационна техника би била използването на неутрино частици за изменяне на темповете на мигане на често срещаните пулсиращи звезди, наречени цефеиди, които се използват за определяне на разстоянията между галактиките. Според учените най-добрият вариант за издирване на извънземен разум е изучаването на вече събраната информация. По думите на Лърнт астрономите събират данни за подобни звезди вече 100 години, но заради начина, по-който я анализират, е вероятно да са пропуснали подобни изменения, които може и да присъстват в наличната информация.
Това обаче може да се окаже не толкова лесно за самите извънземни, посочва главният астроном от института SETI в Калифорния Сет Шостак, който издирва извънземен разум по традиционния начин – с радиовълни.
“Повечето от днешните неутрино експерименти засичат една частица на милион. Ако идеята е да се привлече нашето внимание със само десет засечени неутрино частици – много опростено послание, което казва не повече от „Опитваме се да се свържем с вас“ - само този опит за контакт ще изисква енергията, изразходвана всеки ден от всички автомобили, камиони, влакове, лодки и самолети на Земята“, обясни Шостак. Според него, ако извънземните излъчват по един такъв сигнал всяка секунда, то сметките им за ток ще възлизат на 300 квадрилиона долара на месец по земни изчисления, което дори и за богати извънземни би било голяма сума.

Станете почитател на Класа