Тайната вечеря е била в сряда

Последната вечеря на Исус Христос с учениците му се е състояла не в четвъртък , а в сряда. Това твърди професорът от Университета в Кембридж Колин Хъмфри, предаде АФП.
В Библията има две различни информации за Тайната вечеря – в първия ден на Пасха - според Евангелията на Матей, Марко и Лука, или в навечерието на този еврейски празник – както посочва Евангелието на Йоан. В първия случай това е петък, във втория – четвъртък.
Противоречивата датировка отдавна занимава учените. Проф. Хъмфри основава твърдението си на комплексен анализ на библейските текстове, исторически хроники, а също и на данни от астрономически наблюдения. В неговата теория апостолите и Христос са използвали не слънчевия календар, който тогава вече е имал широко приложение, а лунния. Ако Тайната вечеря е била в сряда, то описаните след това събития в Библията – задържането на Христос, разпитът, съдебният процес – са траели не една нощ, както се смята в момента, а над денонощие. Британският учен смята, че това е по-достоверно.

Станете почитател на Класа