Ранната Вселена е имала едно, а не три измерения

В близко бъдеще учените могат да докажат, че ранната Вселена е имала едно, а не три измерения, съобщи „Дейли мейл“. За пръв път тази теория е предложена от физика Деян Стойкович и неговия екип от Университета в Бъфало през 2010 г. Според изследователите ранната Вселена първоначално е била миниатюрна и с едно измерение (като права линия). След това се е разраснала до две измерения (като плоскост), за да достигне сегашното си състояние от три измерения.
Д-р Стойкович и колегите му са подготвили тест, който може да докаже или да опровергае хипотезата за „появяващите се измерения“.
Според учения новата теория за възникване на измеренията е радикална промяна на начина, по който гледаме на зараждането на нашата Вселена. Основната идея е, че измерността зависи от големината на пространството, което наблюдаваме, като по-малките пространства се асоциират с по-малко измерения.
Това означава, че четвъртото измерение ще се появи (ако досега не е станало факт) с разширяването на Вселената. Теорията също предполага, че пространството е имало по-малко измерения заради много високите нива на енергия по времето след големия взрив. Ако хипотезата се окаже вярна, тя може да разреши несъответствието между квантовата механика и общата теория на относителността.
„Ние предлагаме смяна на парадигмата, това е нещо радикално и ново“, заяви д-р Стойкович.

Станете почитател на Класа