Бактерии са помогнали на първите животни да дишат

Микробни групи, способни да произвеждат кислород, са помогнали на първите многоклетъчни животни да преживеят в атмосферата, съобщи Лента.ру. С появата на първите многоклетъчни животни – мешестите, започва образуването на отделни органи и системи, които да извършват основните жизнени процеси, характерни за всяко животно на Земята.
Учени изследваха две бактерии, открити в архипелага Лос Рокес във Венецуела. Анализираният бактериален пласт се състои от два слоя – на горния са цианобактерии, които произвеждат кислород под въздействието на слънчевата светлина, а в долния - микроорганизми, получаващи енергия от окислението на сулфидите. Подобен вид бактериални пластове са съществували на Земята преди 540 млн. години, когато многоклетъчните организми са били в най-ранен стадий на своята еволюция.
Цианобактериите, които обитават Земята от милиарди години, са характерни с това, че поемат с цялата повърхност на клетките си вода, минерални соли и въглероден диоксид. В резултат на фотосинтезата те натрупват хранителни вещества и отделят кислород в околната среда. Те са първите създатели на кислородната атмосфера.
Учените са измерили и наличието на кислород в тънките слоеве вода над бактериалния пласт. При мешестите животни всяка клетка на екто- и ендодермата е в пряк контакт с околната среда и затова сама приема разтворения във водата кислород и отделя въглеродния диоксид.
Оказало се, че преди 500 млн. години живите организми са вдишвали около 0,1 атмосфери. Това означава, че първите многоклетъчни животни са живели в непосредствена близост до такива бактериални пластове, като са използвали отделяния от микроорганизмите кислород за дишане.

Станете почитател на Класа