Следят терористи със сателити, по-малки от човешка длан

Американската армия разработва нова технология за откриване и следене на предполагаеми терористи – мини сателити, известни под името CubeSat. Тези устройства са толкова малки, че се побират в дланта на ръката, а освен това не са скъпи и могат бързо да бъдат построени и изведени в орбита, съобщи „Дискавъри”.
„Орбиталните технологии предоставят устойчиво покритие по цял свят – по всяко време и на всяко място”, каза Уес Тайсър, говорител на Командването за специални операции на САЩ. В момента от командването анализират резултатите от първия тест на CubeSat, който се проведе през декември. Тогава четири такива сателита бяха изстреляни с помощта на ракетата-носител Falcon 9 на частната космическа компания Space Exploration Technologies (SpaceX), която изведе в орбита тестовата безпилотна капсула Dragon.
Според експертите наблюдението на потенциални терористи от Космоса има някои предимства пред наземните и въздушните системи. Сателитите могат да работят навсякъде, включително и на места, които не са достъпни със самолети. Освен това построяването и управляването на сателити от вида CubeSat ще струва по-малко в сравнение с други въздушни системи.
„Кубовете” не са единствените, които използват транспортните услуги на SpaceX. Миналата седмица две американски технологични компании – Northrop Grumman и Applied Minds – обявиха, че са тествали успешно микросателита Mayflower, изведен в орбита от SpaceX.
От командването за специални операции не разкриват подробности за специфичните проследяващи технологии, тествани на борда на мини сателитите. Подобни устройства се използват от години с изследователски цели, като спецификациите на CubeSat са разработени от Политехническия държавен университет в Калифорния и Станфордския университет през 1999 г. Стандартният основен CubeSat е с размери 10х10х10 см и тежи малко над 1 кг. Една от първите мисии на подобни сателити е през 2003 г. Тогава в орбита са изведени няколко такива сателита, включително американския сателит за земно наблюдение QuakeSat, който се състои от три „куба”, датския AAU CubeSat, построен и управляван от студенти от Университета в Олборг, както и канадски и японски сателит.

Станете почитател на Класа