В Аржентина създадоха крава, която дава човешко мляко

Учени от Аржентина са създали първата крава в света, която с помощта на два човешки гена произвежда мляко, подобно на човешката кърма, съобщи „Дейли телеграф“.
Гените на „майчиното мляко“ били инжектирани в животното, преди да се роди. Като възрастен индивид клонираната крава ще „произвежда мляко, което е близко до човешкото и това ще има голямо значение за храненето на децата“, се казва в изявление на Националния институт по агробизнес технологии в Буенос Айрес. Двата добавени гена са лактоферин, който дава на бебетата антибактериална и антивирусна защита, и лизозим, който също има антибактериално действие.
„Клонираната крава, получила името Росита ИСА, e първото животно в света, притежаващо два човешки гена, които съдържат протеините, намиращи се в човешката кърма“, се казва още в изявлението.
През април китайски учени обявиха, че са създали генномодифицирани крави от породата Холщайн, чието мляко е с протеини, срещани в човешката кърма. Според аржентинците обаче китайските учени са използвали само един човешки ген, докато при техните изследвания са включени два гена. Това според тях означава, че създаденото мляко е още по-близко до човешкото.
Росита ИСА е била родена на 6 април с цезарово сечение, тъй като тежала около 45 кг – два пъти повече от нормалното тегло. По думите на Адриан Муто от Националния университет в Сан Мартин човешките гени, инжектирани в кравата, са „протеини, които се проявяват само в млечната жлеза по време на периода на кърмене“.
По думите на аржентинския президент Кристина Кирхнер откритието „прави горди всички аржентинци“. Кирхнер разкри още, че е отказала „честта“ кравата да бъде кръстена на нейно име и че е предложила името Росита.

Станете почитател на Класа