Помага ли тази солна терапия?

Лечение на респираторни заболявания в солни мини?

 

Солни мини, които отдавна не се използват за добив на минерали, се превръщат в източник на надежда за хиляди преминаващи „солна терапия“. Огромни, приличащи на подземни катедрали камери се намират на юг от Минск, край Солигорск в Беларус. На 500 метра под повърхността на земята, солната мина се превръща в популярна дестинация за медицински туризъм. В мината се намира Републиканската клиника по спелеотерапия на Беларус, която е посещавана годишно от над 7000 пациенти, повечето с респираторни заболявания.

 

Salt mine, Parajd / Praid, Romania,  lraul06

 

Salt mine, Parajd / Praid, Romania, lraul06

 

На около 300 км. северно от Букурещ се намира солната мина Прайд, която с дълбочина от 200 метра под земята е също много популярна сред хората, страдащи от респираторни заболявания, като астма или бронхити.

 

Дори на места в които липсват стари солни мини, болни преминават лечение в така наречените „солни стаи“, като тази терапия става все по-популярна. Въпросът обаче е помагат ли солените помещения за лечението на респираторните заболявания?

 

Поддръжниците на този вид терапия твърдят, че соленият въздух предпазва помещенията от бактерии и алергени. В тях обикновено влажността и температурата са константна величина, а атмосферното налягане е по-високо в сравнение с това на повърхността. Въздухът в бившите солни мини е силно йонизиран, което също е добре за болните. За пример се дава и фактът, че лекарствата използвани за лечение на респираторните заболявания и мукуса на белите дробове съдържат високи количества сол, а стерилна вода разпръсквана като мъгла се поема от пациентите.

 

Помага ли това?

 

Все още обаче няма категоричен отговор и категорични доказателства, че солените помещения помагат на болните. Сериозните проучвания са все още малко и не дават доказателства и заключения, че престоят в старите солни мини може да лекува респираторни заболявания.

 

Солна стая, халотерапия

 

Солна стая, халотерапия

 

В едно проучване пациентите са заявили, че се чувстват субективно по-добре, но след направени изследвания не е открито подобрение на потока въздух преминаващ през дробовете им. В друго изследване пациентите са обявили, че спят по-добре и имат по-добро настроение след лечението в мините, но според учените ефектът е по скоро плацебо. Научно изследване на ефективността на халотерапията (инхалация на микронизирана суха сол, нещо подобно на това което става в солните мини) при лечение на хронична обструктивна белодробна болест на 151 болни, не е дала достатъчно основание на учените да препоръчан този тип лечение.

От друга страна обаче, не са открити и вредни ефекти от халотерапията. Още повече, че пациентите са доволни от престоя си в солните мини и най-малко подобряват настроението си.

 

Станете почитател на Класа