Невероятно, но факт: Музиката лекува!

Музиката все по-често е част от здравните грижи за пациенти, като до голяма степен ги утешава, предаде ABC. Сега учени от Националните здравни институти на САЩ ползват услугите на музиканти, музикални терапевти и специалисти по невронауки, за да изследват невронни мрежи и да открият нови пътища, чрез които музиката може да подобри здравето. Лекари имаха малък успех с пациенти, прекарали инсулти или засегнати от болестта на Паркинсон.

 

"Музиката ги отвежда за няколко минути на съвсем друго място, където не мислят какво се случва", заяви челистката Марта Ванс, след като е свирила на пациент, който е изолиран, за да се избегне разпространение на инфекция.

 

"Мозъкът може понякога да компенсира някой недостиг, като използва музика, за да комуникира - поясни генетикът д-р Франсис Колинс, който свири на китара. - За да се превърне тази способност в успешна терапия, е необходимо да разберем кои мозъчни зони са останали незасегнати и да ги активираме."

 

Нужно е науката да разбере по-добре как мозъкът обработва музиката и как учените могат да използват тези музикални пътечки, за да компенсират получените вследствие на заболяването увреждания.

 

Едно от първите изследвания в тази насока ще тества дали импровизираните танци подобряват качеството на живота на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер в начален стадий. Учител по танци ще обучава пациенти как да правят танцови стъпки, а специалист по невронауки ще изследва мозъците им с магнитно-резонансна томография за каквито и да било промени в симптомите им.

Станете почитател на Класа