Мексикански учен откри лек за елиминиране човешкия папилома вирус на 100%

Човешкият папилома вирус (HPV) е много разпространен в целия свят, има повече от 100 вида, от които най-малко 14 са с висок риск и причиняват рак на маточната шийка (CCU), който през 2018 г. причини смъртта на 311 000 жени по света, по данни от Световната здравна организация (СЗО). Изглежда обаче вече има надежда за неговото премахване.


След 20-годишни изследвания, мексиканката учен Ева Рамон Гайегос от Националното училище за биологични науки (ENCB) на Националния политехнически институт (IPN) откри терапия, с която е постигнала елиминирането на 100% от HPV.


Откритието беше разкрито в рамките на Световния ден на борбата с рака 2019 и демонстрира, на базата на молекулярни изследвания, че при фотодинамична терапия се постига пълно елиминиране на вируса, както и на пре-малигнантни за рака лезии на шийката на матката.


Фотодинамичната терапия, която е изследвана от Ева Рамон Гайегос в продължение на две десетилетия, включва прилагане към шийката на матката на лекарство, наречено делта аминолевулинова киселина, която след четири часа се превръща в протопорфирин IX, флуоресцентно химично вещество, което се натрупва в повредените клетки. Това позволява със специален лазерен лъч да бъдат елиминирани само импрегнираните вече структури.


В клинична фаза са лекувани 420 заразени с HPV пациенти от щатите Оахака и Веракрус и 29 в Мексико Сити, които са имали пре-малигнени лезии на шийката на матката.


Според изследователката, тази терапия няма странични ефекти. "За разлика от други лечения, тя елиминира само увредените клетки и не засяга здравите структури, поради което има голям потенциал за намаляване на смъртността от рак на маточната шийка".


HPV се предава по полов път, без непременно да има сексуална връзка с проникването, тъй като пряк контакт между кожата на гениталната област е признат начин на предаване, според СЗО.


Също така, агенцията съобщава, че много от инфекциите от този тип вируси обикновено изчезват без никаква намеса няколко месеца след като са били открити, а около 90% - след две години.


Въпреки това, малък процент от инфекции от някои видове HPV могат да се запазят и да се превърнат в рак.


Смята се, че в Мексико до 80% от населението е заразено с HPV и че 90% от мексиканските жени са го имали, въз основа на данни от Националния институт за жените.


Средната за страната смъртност от този вирус е 18,24%, като поставя страната на първо място в международен план и е на национално ниво втората причина за смърт при жените.


Това откритие обещава здравословно бъдеще на милиони жени по света

Станете почитател на Класа