Хъбъл изследва най-ценния астероид Психея

Хъбъл изследва най-ценния астероид Психея
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.03.2021
  • Сподели:

Космическият телескоп Хъбъл засне нова, ясна картина на астероида Психея – Psyche – един от най-ценните астероиди, за които знаем, че съществуват, предаде Forbes. Според някои оценки стойността на астероида е 10 000 квадрилиона долара. За да го поставим в перспектива, глобалната икономика струваше около 142 трилиона долара през 2019 г.

 

Какво прави астероида толкова ценен? Е, за начало е огромен – широк е около 225 км. И изглежда, че е направен от чист метал, което е много рядко за астероид.

 

„Виждали сме метеорити, които са предимно метални, но Психея може да бъде уникална с това, че може да е астероид, изцяло направен от желязо и никел“, казва д-р Трейси Бекер, планетарен учен от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас.

 

Психея се намира на около 350 милиона км от Земята и е един от най-масивните обекти в основния астероиден пояс на Слънчевата система, който обикаля между Марс и Юпитер.

 

Тъй като е толкова плътна и метална, учените вярват, че Психея всъщност е „протопланета“ – остатъчното ядро ​​на планета, която не е успяла да се оформи напълно.

 

Много планети, включително Земята, имат метално ядро, обикновено съставено от желязо и никел. Бекер смята, че Психея може да е била ударена от друг обект по време на формирането си, унищожавайки мантията и кората й.

 

Въпреки че Хъбъл е успял да получи ясни образи на Психея, само посещение на повърхността на астероида ще разкрие какъв е всъщност. За щастие НАСА планира да направи точно това, като част от програмата си.

 

Сонда трябва да стартира от космическия център Кенеди във Флорида през август 2022 г., като се планира да пристигне до Психея през януари 2026 г. Космическият кораб ще прекара поне 21 месеца в картографиране и изучаване на уникалните свойства на астероида. Посещението на Психея може да даде на изследователите повече прозрения за ценните неща, от които са направени планетите.

Станете почитател на Класа