Учени откриха уникална комета, обикаляща Слънцето заедно с Юпитер

Учени откриха уникална комета, обикаляща Слънцето заедно с Юпитер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.03.2021
  • Сподели:

За първи път учените откриха комета близо до популация от астероиди, които обикалят около Слънцето заедно с Юпитер. Защо има значение това откритие? Възможно е учените да са открили „спирка“, от която други комети могат да поемат по пътя към вътрешната Слънчева система идвайки от по-далеч, според НАСА.

 

Голямата картина изглежда така: Кометата – наречена P / 2019 LD2 – е открита недалеч от популация астероиди в близост до Юпитер, известни като „Троянци“, се казва в новото проучване, описващо откритието в Astronomical Journal.

 

Кометата може първоначално да е била изхвърлена от пояса на Кайпер, намиращ се във външната част на Слънчевата система, отвъд Нептун, преди да обиколи Слънцето близо до външните газообразни планети.

 

Преди около две години кометата е летяла близо до Юпитер, който изглежда е тласнал обекта към „Троянците“, където може да се види днес.

 

„Интересното е, че всъщност хванахме Юпитер, който е изхвърлил този обект и е променил орбиталното му поведение, като го въвежда във вътрешната система“, казва Кари Лисе, един от авторите на изследването. „Юпитер контролира какво се случва с комети, след като те попаднат във вътрешната система, като променят орбитите си.“

Какво следва: Учените смятат, че кометата вероятно ще остави Юпитер след около две години, според компютърни симулации.


Очаква се кометата да взаимодейства отново с Юпитер и след това да продължи към вътрешната слънчева система.

„Симулациите показват, че след около 500 000 години има 90% вероятност този обект да бъде изхвърлен от Слънчевата система и да се превърне в междузвездна комета“, каза Лисе.

 

 

Станете почитател на Класа