Китай изпраща трима космонавти на дълга мисия

Китай изпраща трима космонавти на дълга мисия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.10.2021
  • Сподели:

Китай се готви да изпрати трима астронавти, които да живеят на космическата станция в продължение на шест месеца – нов етап за програма, която напредна бързо през последните години.

 

 

 

Това ще бъде най-дългата космическа мисия с екипаж от Китай и ще постави рекорд за най -много време, прекарано в космоса от китайски астронавти.

 

Очаква се космическият кораб Shenzhou-13 да бъде изстрелян в космоса с ракета Long March-2F рано в събота сутринта от центъра за изстрелване на сателити Jiuquan на ръба на пустинята Гоби в северозападен Китай.

 

Първият екипаж, обслужил 90-дневна мисия на борда на основния модул Tianhe на космическата станция, се завърна в средата на септември.

 

Новият екипаж има двама ветерани от космическите пътувания. 55 -годишният пилот Zhai Zhigang извърши първия китайски излет в космоса. 41-годишната Ван Япин и единствената жена в мисията, провежда експерименти и ръководи клас по наука в реално време, докато пътува на една от по-ранните експериментални космически станции в Китай. 41 -годишният Йе Гуанфу ще пътува в космоса за първи път.

 

 

Тримата по-късно разговаряха с репортери през стъклена бариера в базата Jiuquan, като Джай каза, че продължителността на мисията ще бъде предизвикателство, но той беше убеден, че са готови да го посрещнат.

 

„След почти две години обучение (заедно), членовете на екипажа ни се познават добре и имат мълчаливо разбиране. Вярвам, че със силата и мъдростта на нашия екип (ние) определено ще разрешим всички трудности “, каза Джай.

 

Руският космонавт Валери Поляков, който е живял на старата руска космическа станция Мир през 1994 и 1995 г., държи рекорда за най-дълъг престой в космоса от повече от 14 месеца.

 

Очаква се мисията да продължи работата на първоначалния екипаж, който извърши две космически разходки, разгърна 10-метрова механична ръка и проведе видео разговор с китайския лидер Си Дзинпин.

 

Заместник -директорът на Китайската космическа агенция с пилотиран кораб Лин Сицян заяви, че ракетата е заредена и готова за полет. „Всички системи, изпълняващи мисията„ Шенджоу-13 “, са преминали цялостно изпитване. Екипажът на полета е в добро състояние и подготовката ни за стартиране е в ред „, каза Лин на брифинг в четвъртък.

 

Планираните дейности на екипажа включват до три разходки в космоса за инсталиране на оборудване в подготовка за разширяване на станцията, проверка на условията на живот в модула и провеждане на експерименти в космическата медицина и други области, каза Лин.

 

Китайската армия, която ръководи космическата програма, публикува малко подробности, но казва, че ще изпрати множество екипажи до станцията през следващите две години, за да я направи напълно функционална.

 

Shenzhou-13 ще бъде петата мисия, включваща пътувания без екипажи за транспорт на доставки.

 

Когато бъде завършена с добавянето на още два модула – наречени Mengtian и Wentian – станцията ще тежи около 66 тона и ще тежи около 450 тона, когато бъде напълно завършена. Лин каза, че двата допълнителни модула ще бъдат изпратени преди края на следващата година по време на престоя на екипажа „Шънджоу-14“, който все още няма да бъде назован.

 

Китай беше изключен от Международната космическа станция до голяма степен поради възраженията на САЩ относно тайната природа на китайската програма и близките връзки с военните.

 

Страната построи своя собствени космически станции в началото на 90 -те години и имаше два експериментални модула, преди да направи постоянната станция.

 

Китай си сътрудничи с космически експерти от страни като Франция, Швеция, Русия и Италия.

 

Лин каза, че Китай разширява подобно сътрудничество, като Йе Гуанфу е преминал обучение в Европейската космическа агенция през 2016 г., а европейските астронавти са участвали в китайското обучение за оцеляване в морето през 2017 г.

 

„Ние приветстваме астронавти от други страни, които влизат в нашата космическа станция и осъществяват международно сътрудничество“, каза Лин. „Ние вярваме, че след като станцията влезе във фазата на пълна експлоатация и използване, повече чуждестранни астронавти ще я посетят.“

 

Коментирайки времето си с ESA, Йе го нарече незабравимо преживяване, което „ме накара да осъзная, че изследването на огромното пространство и изграждането на дом в космоса са споделена мисия и стремеж за астронавтите“.

 

„Очаквам с нетърпение деня, когато международните колеги могат да пътуват в космоса заедно (с нас), и ги приветствам да посетят китайската космическа станция“, каза Йе.

 

Китай стартира седем мисии с екипаж с общо 14 астронавти на борда от 2003 г., когато стана едва третата страна след бившия Съветски съюз и Съединените щати, която пусна сама човек в космоса. Двама китайски астронавти са летели два пъти.

 

Заедно със своите мисии с екипаж, Китай разшири работата си по изследването на Луната и Марс, включително поставяне на роувър в малко изследваната далечна страна на Луната и връщане на лунните скали на Земята за първи път от 70-те години на миналия век.

 

Китай тази година също кацна на Марс със своята космическа сонда Tianwen-1, чийто придружаващ роувър Zhurong проучва за налични доказателства за живот на Червената планета.

 

Други програми изискват събиране на почва от астероид и връщане на допълнителни лунни проби. Китай също изрази стремеж да кацне с хора на Луната и евентуално да изгради там научна база, въпреки че не е предложен график за подобен проект. Съобщава се, че се разработва и много секретен космически самолет.

 

 

Станете почитател на Класа