Нови чудати формации на Марс пораждат въпроси

Нови чудати формации на Марс пораждат въпроси
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.06.2022
  • Сподели:

Камера на НАСА на Марс откри нова странност в широкия 750 мили кратер Джезеро и някои хора се чудят дали зад това не стоят извънземни.

Скала с размерите на топка за боулинг беше снимана несигурно балансирана върху наклонен камък. Находката беше обявена само един ден, след като НАСА попита дали „вятърът“ е издухал парче изолация на ракетата на 1,2 мили от входната точка на Perseverance Rover на Марс.

Снимка на формацията беше споделена на 16 юни във Facebook и НАСА казва, че е в район, наречен „Hogwallow Flats“. Смята се, че скалите в района са „на възраст от 3,6 милиарда години“.

„Близките скали са интересна гледка“, съобщават от НАСА. „Погледнете някои от тези близки планове. Тонове потенциални цели за изследване.“

 

 

НАСА не се обръща специално към балансирания камък, вероятно знаейки, че социалните медии ще го посочат и ще повдигнат въпроси. Оттогава публикацията е получила 14 000 реакции и близо 300 коментара до 19 юни, включително някои остроумни, които нарекоха скалната композиция „марсиански баскетбол“.

„Кой балансира тази скала!?“ — пита Стивън Буковски. „Формата на тази скала не е естествена“, написа Ахмад Ахмад Алавай. „Видяхте ли извънземно да седи на скалата?“ — попита Равинду Нимсара.

Някои спекулират, че скалата е свързана с камъка под нея и е просто пример за по-слаб камък, който изветрява около него през вековете.

Новинарският сайт за космоса и астрономията Universe Today се учуди, че кръглият камък някак си е станал „перфектно балансиран“. „Познаването на историята на тази скала със сигурност би предоставило интересни изводи от геоложка гледна точка“, пише сайтът.

„Какъв процес или процеси биха могли да доведат скалата да бъде в толкова невероятно положение? … Много малко вероятно е скалата да е била „пусната“ на сегашното си местоположение. По-вероятно е тя да е част от първоначалната скална формация и в продължение на хилядолетия ветровата ерозия я е довела до сегашната й форма.

НАСА споменава атмосферните влияния като вероятна причина за няколко други странни образувания, наблюдавани на Марс, включително серия от „шипове“, заснети миналия месец в кратера Гейл.

Скали в близост до формацията „марсиански баскетбол“ изглеждат като медена пита с дупки, а Universe Magazine Space Tech отбеляза, че друга близка скала наподобява глава на змия, стърчаща от скална стена.

 

 

Станете почитател на Класа