Мистериозна ракета се разби в Луната и остави объркващ „двоен кратер“

Мистериозна ракета се разби в Луната и остави объркващ „двоен кратер“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2022
  • Сподели:

„Мистериозно (ракетно?) тяло“ се разби в Луната като остави „двоен кратер“, което се оказва голямата мистерия за учените. Защото това не е била средната част от ракета, пояснява НАСА за медиите на 24 юни.

Досега никоя от страните, изследващи космоса от Земята, не е поела заслугата – или вината – за катастрофата.

НАСА казва, че астрономите са забелязали ракетата имаща курс на сблъсък с Луната още миналата година и са чакали да видят какво може да се случи.

„Изненадващо кратерът всъщност не е един, а са два: източен кратер (с около 18-метров диаметър), насложен върху западен кратер (с около 16-метров диаметър)“, се казва в съобщението на НАСА.

„Двойният кратер не беше очакван. … Никакви други удари на ракетно тяло върху Луната не създават двойни кратери.”

Най-малко 47 ракетни тела или части от ракети на НАСА са създали „удари на космически кораб“ върху Луната, според данни от Държавния университет в Аризона за 2016 г.

Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА забеляза двойния кратер близо до кратера Херцшпрунг, „сложен“ кратер от удар от далечната страна на Луната.

Двойният кратер може да показва, че ракетата „има големи маси във всеки край“, което не е норма, казва НАСА.

Отработените ракети обикновено имат тежък двигател в единия край и по-лек празен резервоар за гориво в другия край, казват учените.

Така остава въпросът, каква е била допълнителната тежка маса причинила втория кратер при сблъсъка? НАСА не направи никакво предположение.

„Тъй като произходът на тялото на ракетата остава несигурен, двойната природа на кратера може да показва неговата идентичност“, се казва в съобщението на НАСА.

 

 

Станете почитател на Класа