Ново проучване на НАСА обяснява, защо не сме открили все още извънземни

Ново проучване на НАСА обяснява, защо не сме открили все още извънземни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.11.2022
  • Сподели:

Все повече астрономи стигат до идеята, че не сме сами във Вселената. За тях това е въпрос на математика и смирение. С потенциално трилиони животоподдържащи планети, защо нашата да е единствената, която е еволюирала високотехнологична цивилизация? Но ако извънземните съществуват, все още не сме ги срещнали. (Вероятно.)

 

 

Бихте си помислили, че от трилиони шансове за зараждане на живот във Вселената, досега щяхме да сме открили признаци на друг интелигентен живот, нали? Сега екип, базиран в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния, преразглежда стара теория, за да обясни защо.

Теорията за „Големия филтър“ предполага, че други цивилизации, потенциално много, са съществували по време на историята на Вселената, но всички те са се унищожили, преди да имат шанс да осъществят контакт с нас. Има по-голям шанс за извънземен живот на Марс, отколкото си мислехме. Още по-смразяващо е, че сме на път да се „филтрираме“ и от съществуването си, така да се каже. В този смисъл разбирането защо не сме срещали други цивилизации – тоест какво може да са направили извънземните, за да се самоунищожат – може да е ключът към спасяването на нашата собствена цивилизация.

„Ключът към успешното преминаване на човечеството през такъв универсален филтър е… да идентифицираме тези атрибути в себе си и да ги неутрализираме предварително“, пишат астрофизикът от JPL Джонатан Джианг и съавтори, в ново проучване, което се появи онлайн на 23 октомври.

 

 

Не всеки в науката приема идеята за Великия филтър. „Чувстваме се прекалено детерминистично, сякаш Големият филтър е физически закон или една надвиснала сила, която се изправя срещу всяка изгряваща технологична цивилизация“, каза Уейд Руш, научен лектор и автор на „Извънземни“, пред The ​​Daily Beast. „Нямаме преки доказателства за такава сила.“ Но няма спор за въздействието на теорията.

Големият филтър първоначално беше предложен от Робин Хенсън, икономист от университета „Джордж Мейсън“, през 1996 г. Оттогава той се превърна в основен елемент от световното изграждане на научната фантастика. И има основателна причина: това е драматично. „Фактът, че нашата вселена изглежда като цяло мъртва, предполага, че е много трудно да възникне напреднал, експлозивен, траен живот“, пише Хансън.

Може да има 4 квинтилиона извънземни космически кораба, бръмчащи в нашата Слънчева система Под „експлозивен“ той има предвид възможността една цивилизация да постигне евтини космически полети и бързо да колонизира много други планети. В теорията на Хансън има нещо – или много неща – които пречат на интелигентния живот да процъфтява на родната си планета, да се разпространи към други планети и да оцелее достатъчно дълго, за да осъществи контакт с извънземни като нас. Поне един водещ защитник на търсенето на извънземен живот няма възражения срещу теорията. „Мисля, че е правдоподобно“, каза Ави Льоб, физик от Харвард, пред The ​​Daily Beast.

За да разберат Големия филтър, Джиянг и неговите съавтори обръщат огледало към човечеството. Каквото и да изглежда най-вероятно да ни убие, може също така да представлява екзистенциална заплаха за интелигентния живот на други планети, предполагат те. Те изготвиха кратък списък на най-големите заплахи за човешкия вид, като всички до една са изцяло по наша вина. Разбира се, астероид може да удари Земята с достатъчно сила, за да убие почти всичко на планетата. Това не е непременно нещо, което можем да предотвратим.

Но другите убийци на цивилизации, които екипът на JPL смята за вероятни, също са самопричинени. Ядрена война. Пандемия. Изменението на климата. Избягал изкуствен интелект. Екипът на Джианг приписва тези екзистенциални рискове на това, което те описват като дълбоко вкоренена дисфункция в интелигентни същества като хората. „Дисфункцията може бързо да влезе като снежна топка във Великия филтър“, пишат изследователите.

Първият контакт с извънземните ще предизвика ли война между хората? Но дисфункцията не е неизбежна, подчертават Джианг и неговите съавтори. „Основата за много от нашите възможни филтри намира своите корени в незрялостта“, пишат те. Можем да израснем като вид, да разглобим нашите ядрени оръжия, да преминем към чиста енергия, да овладеем зоонозните вируси, които причиняват най-лошите пандемии и дори да разработим по-добра технология за отклоняване на астероиди, убиващи планети.

Всички тези реформи изискват човечеството да работи заедно, пише екипът на JPL: ние просто можем да оцелеем в нашите собствени саморазрушителни тенденции и да се противопоставим на Великия филтър. И ако можем да работим заедно, за да преминем през филтъра, логично е и други цивилизации да го направят. Нашето собствено оцеляване трябва да ни даде надежда, че някой ден по някакъв начин ще срещнем други оцелели от Великия филтър.

Или може би не. Самият Хансън смята, че Джианг и компанията са разбрали Великия филтър и потенциалните решения за него, отчасти погрешно. Това може да е една от най-добрите планети за живот на извънземни. Глобалното сътрудничество, за което Джианг и компания се застъпват като средство за нашето оцеляване, може да бъде нещото, което в крайна сметка ще ни унищожи, каза Хансън пред The ​​Daily Beast. „Ясно е, че те препоръчват по-централизиран контрол и управление на нашата цивилизация“, каза Хансън. „Но всъщност виждам прекомерната централизация на управлението като най-вероятния принос към нашия бъдещ Голям филтър.“

Според концепцията на Хансън, колкото повече се децентрализираме, толкова по-вероятно е някои от нас да оцелеят и да процъфтяват. Представете си изолирани стопани, които се справят с опустошителна пандемия, или частни изследователи на космоса – вашите Джеф Безос и Илон Мъск, основаващи колонии на Луната или Марс. Колонии, които могат да издържат дори когато някакво бедствие унищожи всички на Земята.

Други критици смятат, че цялата теория за Големия филтър е глупава. Възможно е все още да не сме срещали извънземни не защото всички те са мъртви, а защото… е, все още не сме ги срещали. Вселената е необятна. Дори да има милиарди процъфтяващи извънземни цивилизации, те почти сигурно са много далеч. Ще са необходими търпение и много търсене, за да ги намерим в крайна сметка.

„Теорията за големия филтър зависи от предполагаемия резултат от наблюденията, че никой не е там“, каза Сет Шостак, астроном от базирания в Калифорния институт SETI, пред The Daily Beast. „Но това заключение е твърде преждевременно. Току-що сме започнали да ги търсим.“

 

 

Станете почитател на Класа