Най-накрая мисия Артемида стартира успешно

Най-накрая мисия Артемида стартира успешно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Мисията на НАСА Artemis 1 (Артемида) най-накрая стартира след няколко забавяния, причинени от проблеми с двигателя, течове на гориво и майката природа, която не остави на агенцията друг избор освен да пренасрочи изстрелването поради тропически бури.

 

Това е първият път, когато Space Launch System на НАСА, нейната най-мощна ракета досега, и превозното средство на екипажа Orion летят заедно – това също така официално отбелязва началото на програмата Artemis на агенцията, която има за цел да върне обратно хора на Луната.

Имаше напрегнат момент преди този последен (и успешен) опит за изстрелване, когато НАСА не беше сигурна дали ракетата ще излети. Екипът за изстрелване откри теч на клапана за попълване на течен водород на изстрелващата кула и отне известно време, за да затегне болтовете около него. Освен това космическите сили на САЩ трябваше да поправят радара, който щеше да проследи изстрелването на ракетата, тъй като той внезапно излезе офлайн.

В крайна сметка наземният екип успя да поправи изтичането на водород и Space Force установи, че проблемът с радара е причинен от лош Ethernet превключвател. НАСА трябваше да отложи изстрелването на Artemis 1 с около час, но това беше последният път, когато мисията беше отложена. До 1:50 сутринта източно американско време ракетата напускаше стартовата площадка.

 

 

Капсулата Орион успешно разгърна слънчевите си масиви няколко минути по-късно и двигателите на основната степен се изключиха, за да може да се откъсне и да падне в Атлантическия океан. След това втората степен на ракетата задейства двигателя си, за да изпрати Орион по траектория към Луната. Освен това в крайна сметка ще се откъсне, оставяйки превозното средство на екипажа да отиде на четириседмично пътуване около Луната, преди да се върне на Земята.

Някъде по пътя капсулата ще разположи 10 CubeSats, предназначени да извършват свои собствени научни изследвания, предназначени да помогнат на бъдещи мисии в дълбокия космос. Artemis 1 ще предостави на НАСА необходимите данни, за да гарантира, че астронавтите могат безопасно да летят до Луната на борда на капсулата Orion. Това също ще даде възможност на агенцията да види дали топлинният щит на превозното средство може адекватно да защити астронавтите на борда, когато навлезе отново в нашата атмосфера и се пръсне в Тихия океан. Ако всичко е наред, НАСА ще може да започне да планира Артемида 2, която ще бъде първата екипажна мисия на Орион и ще изпрати астронавти на лунен полет.

 

Станете почитател на Класа