Китай пуска ефикасно средство срещу свинския грип

Китай разработи препарат, който може да лекува свински грип за три дни, базиран на традиционната медицина, съобщиха „Чайна дейли“ и Нюзру.
Според експерти новият медикамент е особено ефикасен при лечението на деца. „В някои случаи е достатъчно да се приемат една или две дози от препарата“, посочи заместник-председателят на Бюрото по традиционна китайска медицина Ту Чжътао. Лекарството, получило наименованието „Противопростудно №2“, вече може да се намери в пекинските аптеки на пазарна цена от шест юана (по-малко от долар) за опаковка.
Засега обаче от Световната здравна организация не могат да дадат оценка на ефективността на медикамента, тъй като не разполагат с достатъчно информация за него. Поради това от организацията препоръчват използването на препаратите „Тамифлу“ и „Реленца“.
Китай бе първата страна в света, която осъществи клинични изпитания на ваксина срещу новия грип и в края на септември започна имунизация срещу заболяването. Препаратът бе изпитан върху 1614 доброволци на различна възраст и при всички тях се появи имунна реакция, а в кръвните им проби бяха открити антитела, способни да отблъснат вируса, припомня Нюзру. Планира се производството на ваксината да достигне 360 милиона дози годишно. За борба с новия грипен вирус китайските власти ще отделят 725 млн. долара. Въпреки усилията на правителството обаче инфекцията продължава да се разпространява. По последни данни почти 50 хил. души са се заразили в Китай, от които седем са починали, а 118 са в тежко състояние. Според експертите пикът на разпространение в страната се очаква през следващите два месеца, а епидемията ще продължи до края на март.



В Европа има и фалшификати

Европейската медицинска асоциация предупреди, че криминални групировки разпространяват фалшиви лекарства срещу свински грип, предаде УНИАН. Такива препарати могат да съдържат опасни вещества и те се разпространяват чрез интернет и се предлагат на по-ниски цени от тези в аптеките, посочва асоциацията. Междувременно румънското правителство обяви, че се отказва от закупуването на 1 милион вносни ваксини и ще разчита единствено на местно производство. Причината за това решение е цената на чуждите ваксини, която варира между 5 и 10 евро, докато местният медикамент струва 1 евро. Поради това обаче страната ще трябва да отложи с три седмици ваксинацията, която трябваше да започне по-рано с 1 милион ваксини от външния пазар.



Антиоксидантите са ахилесовата пета на грипа

Американски изследователи твърдят, че са открили слабото място на всички грипни щамове – антиоксидантите, предаде Сайънс дейли. Според тях веществата, които се намират в растителните храни, са ключът към предотвратяването на щетите, които нанася грипният вирус върху белите ни дробове. Учените установили, че грипът използва т. нар. М2 протеин, който атакува клетките, разположени по вътрешната част на белите дробове, намалявайки способността им да отстраняват влагата, като по този начин се увеличава възможността от развиване на пневмония или друго белодробно заболяване. Изследванията показали, че антиоксидантите не позволяват на М2 да осъществява своята функция. Въпреки че ваксините остават основното средство за борба с грипа, това проучване открива пътя към разработване на изцяло нови начини за справяне с вируса, след като вече сме се заразили, смятат учените.

Станете почитател на Класа