Океаните абсорбират все по-малко въглероден диоксид

Океаните, които играят ролята на регулатори на климата, абсорбират повече от една четвърт от въглеродния диоксид, който е резултат от човешката дейност, съобщава “Сайънс дейли”. Едно от последните изследвания показва, че увеличаването на индустриалното производство е намалило способността на океаните, които са основна част от цикъла на въглерода в природата и забавят темповете на глобалното затопляне, да го абсорбират. Намаляването на озона в стратосферата и глобалното затопляне водят до промяна на посоката на ветровете и циркулацията на океаните.
Само през последната година океаните са поели рекордните 2,3 млрд. тона въглероден диоксид, получен при изгаряне на фосилни горива. Отделянето на вредни емисии нараства бързо, а способността на океаните да ги абсорбират е намаляла с 10% спрямо 2000 година.
През 2008 г. океаните са поели общо 150 млрд. тона въглероден диоксид, резултат от индустриалното производство, което е три пъти повече от това през 90-те години на миналия век.
Океанографът от Columbia University Самар Катавала, който ръководи изследването, твърди, че увеличаването на отделяните вредни емисии повишава киселинността на океаните и по този начин ограничава способността им да поглъщат въглероден диоксид.

Станете почитател на Класа