Аспиринът намалява ефекта на противогрипните ваксини

Някои от най-достъпните лекарства като аспирин и парацетамол могат да намалят ефекта от ваксините, съобщи електронният сайт на Университета в Мисури.
„Ако приемате редовно аспирин за профилактика на сърдечносъдови заболявания или ацетаминофен (парацетамол) при болки или температура, има голяма вероятност да намалите способността на организма си да произвежда антитела“, посочва проф. Чарлз Браун. По думите му тези лекарства блокират ензима COX-1, което може да доведе до намаляване на броя на антителата, които произвежда организмът с цел да се защити.
COX ензимите играят важна роля в регулирането на имунната система. Значението им обаче все още не е напълно изяснено и се смята, че медикаментите, които ги потискат, могат да имат обратен страничен ефект. Според екипа учени от Университета в Мисури потискането на ензима COX-1 може да намали и ефикасността на ваксините. Изследвания върху животни вече са показали, че това наистина е така. Учените смятат, че ако клиничните проучвания при хора покажат същите резултати, би било добре да ограничим приема на аспирин и парацетамол няколко седмици преди и след поставянето на ваксина.

Станете почитател на Класа