Произвеждат "зелено" електричество от природен газ

Нов вид електроцентрала, базирана на природния газ, може да произвежда електричество без въглеродни емисии, и то на цени, подобни или по-ниски от тези на конвенционалните електроцентрали или дори централите, използващи въглища, съобщиха от Масачузетския технологичен институт.
Реалната цена обаче може да се определи, ако и когато бъде установена цена на емисиите на въглероден диоксид и другите парникови газове – стъпка, която световните правителства обсъждат като мярка срещу климатичните промени. Учените предлагат система, използваща твърдооксидни горивни клетки, които могат да произвеждат енергия от гориво, без да го изгарят. Системата, предложена от Томас Адамс и Пол Бъртън от Масачузетския технологичен институт, няма да изисква нови технологии, а ще комбинира вече съществуващи компоненти или такива, които вече се разработват, но в иновативна конфигурация. Учените твърдят, че емисиите от тази технология няма да бъдат изпускани в атмосферата, а произвежданият „поток“ от чист въглероден диоксид лесно ще може да бъде улавян и складиран под земята. Друго предимство на предлаганата система е, че за разлика от конвенционалните газови електроцентрали, които използват значително количество вода за целите на улавянето и съхраняването на вредните емисии, тя всъщност ще произвежда чиста вода, която лесно ще може да бъде обработвана в питейна. Засега няма построени мащабни системи от този вид, но основните принципи са били демонстрирани в няколко по-малки централи, включително и една 250-киловатова централа, които ще бъдат завършени до 2012 г.
Учените използвали компютърни симулации, за да анализират относителните цени и ефикасността на новата система в сравнение с другите съществуващи или предлагани методи. Предвижда се въпросната система да е толкова ефикасна, че да изпреварва газовите централи с комбиниран цикъл на работа. Изследователите смятат, че ако евентуалният данък за въглеродните емисии бъде определен в порядъка на 5 до 10 долара за тон, тази технология ще се окаже по-евтина и от централите на въглища, които в момента са най-евтиният начин за производство на електроенергия.

Станете почитател на Класа