Балансирането на протеините е ключ към дълголетието

Постигането на правилен баланс на протеини в нашата диета може да се окаже по-важно за здравословното остаряване, отколкото намаляването на калориите, сочи ново проучване, цитирано от „Сайънс дейли“.
Това изследване може да обясни как „диетичното ограничение“ (ограничението на калориите) – намаляването на приема на храна заедно с поддържането на достатъчни количества витамини, минерални и други важни хранителни съставки – се оказва полезно за здравето. Много експерименти с лабораторни животни показват, че тези ползи включват удължаване на живота. Фактите сочат, че диетичното ограничение също може да се окаже полезно за хората, въпреки че все още не е ясно дали е свързано с дълголетието.
Диетичното ограничение може да има и евентуален страничен ефект – намаляване на плодовитостта. Смята се, че това е еволюционна черта – във времена на недостиг важните хранителни съставки се отклоняват от репродуктивността и се насочват към оцеляването.
За да установят дали ползите за здравето от диетичното ограничение произтичат от ограничаването на конкретни хранителни вещества или на приема на калории като цяло, учените от Лондонския университетски колеж са изследвали ефектите на промяната в хранителния режим при женските плодни мухи. Те били хранени с дрожди, захар и вода, но с различно количество ключови хранителни вещества като витамини, липиди и аминокиселини. Учените установили, че количеството приемани аминокиселини оказвало ефект върху продължителността на живота и плодовитостта, докато промените в приема на други хранителни вещества не оказвали почти никакъв ефект. При по-подробното изследване на резултатите учените дори открили, че нивата на точно определена аминокиселина, известна като метионин, са ключови за максимизирането на дълголетието, без да се намалява плодовитостта. Добавянето на метионин към нискокалорична диета увеличавало плодовитостта, без да намалява продължителността на живота, и съответно намаляването на метионина във висококалорична диета удължавало живота. „С внимателно изменяне на баланса на аминокиселините в хранителния режим ние успяхме да максимизираме както продължителността на живота, така и плодовитостта“, посочва д-р Матю Пайпър, който е един от авторите на изследването. Според него това означава, че е възможно да удължим живота си без цялостно хранително ограничаване и без намаляване на репродуктивните способности.
Аминокиселините са в основата на протеините, а метионинът е една от най-важните аминокиселини, тъй като тя е ключова за формирането на всички протеини. Храни като сусам, бразилски орех, пшеничен зародиш, риба и месо са естествени източници на метионин.


Станете почитател на Класа