Планетата може да стане два пъти по-чувствителна към вредните емисии

Температурите на Земята може да се окажат до 30-50% по-чувствителни към въглеродния диоксид в атмосферата в дългосрочен план в сравнение с досегашните изследвания, съобщи „Сайънс дейли“.
Според ново проучване компонентите в климатичната система на нашата планета, които варират през дълги периоди от време като например количеството лед на сушата и растителността, оказват значителен ефект върху температурната чувствителност, но тези фактори често са пренебрегвани в настоящите климатични модели.
Дан Лънт от Университета в Бристол и неговите колеги сравнили резултатите от глобален климатичен модел с температурни симулации отпреди 3 млн. години, когато глобалните температури и концентрацията на въглероден диоксид били сравнително високи. „Предвид нивата на въглероден диоксид по това време моделът първоначално предвиждаше много по-малко покачване на температурите от установеното при симулациите. Това ни накара да потърсим грешката, допусната в модела“, посочва Лънг. Авторите на изследването демонстрират, че повишенията в температурите, установени в симулацията, могат да бъдат обяснени, ако факторите, които варират в дългосрочен план, бъдат включени в модела. Това е така, защото промените в растителността и количеството лед водят до абсорбиране на повече слънчева светлина, което на свой ред увеличава затоплянето. След като включили тези дългосрочни процеси в модела, учените установили, че глобалните температури са по-чувствителни на въглеродния диоксид, отколкото се смяташе досега.

Станете почитател на Класа