Превърнаха хартия в батерия

Обикновената хартия може скоро да бъде използвана като батерия за захранване на устройства, които в момента допринасят за засенчването на печатния текст от имейли, електронни книги и онлайн издания, съобщи Ройтерс.
Този подход разчита на използването на въглеродни нанотръби – миниатюрни цилиндри от въглерод, които съдържат електрически заряд. Същата технология, която помага на мастилото да се закрепва към хартията, му позволява да се задържа върху едностенни въглеродни и сребърни нанотръби. Поради структурата си от милиони дребни, взаимносвързани влакна, хартията лесно задържа на нанотръбите, като осигурява рамка, около която да се създадат устройствата. Освен това тя е издръжлива механично и може да бъде свивана и огъвана повече от металните и пластмасовите конструкции, които се разработват в момента. Учени от Станфордския университет в Калифорния съобщиха, че успешно са превърнали хартия, покрита с мастило и изработена от сребърни и въглеродни наноматериали, в „хартиена батерия“, която дава надежди за изработването на нови видове леки и високоефикасни технологии за съхраняване на енергия. След това хартията е била покрита със съдържащи литий разтвори и електролит, който осигурява химичната реакция, създаваща електрическия поток, а хартията събирала потока от реакцията. Теглото и краткият живот на батериите представляват препятствие за търговското приложение на електрическите автомобили. Използването на хартия по този начин обаче може да намали теглото на батериите с до 20%. Новите батерии са способни и да освободят бързо складираната енергия, което ги прави подходящи за акумулатори за електроавтомобили. Тази технология може дори да доведе до създаването на хартиена електроника в бъдещето, смятат учените.
При предишни проучвания е установено, че силиконовите нанотръби могат да се използват за разработване на батерии, които са десет пъти по-мощни от литиево-йонните батерии, използвани в момента за захранване на устройства като преносими компютри.


Станете почитател на Класа