Кафето всъщност не намалява ефекта от алкохола

Консумирането на кафе след поемането на алкохол не е най-разумното решение, смятат учените от Университета Темпъл във Филаделфия, цитирани от Би Би Си.
Изследвания върху лабораторни животни показват, че стимулиращата напитка действително ни кара да се чувстваме по-трезви, но това е само илюзия. Всъщност кафето само ни пречи да осъзнаем, че сме под въздействието на алкохола.
“Важно е да бъде разобличен митът, че кафето има отрезвителни свойства, тъй като в действителност консумирането на алкохол и кофеин едновременно може да ни подтикне към опасни решения и катастрофални последици“, посочва д-р Томас Гоулд. Според него хората, които чувстват, че са в нетрезво състояние след консумирането на алкохол, е по-вероятно да го признаят от тези, които са консумирали алкохол и кофеин. Затова хората, които пият кафе след алкохол е много по-вероятно да решат да седнат зад волана, тъй като се чувстват по-трезви. При опити с лабораторни животни било установено, че комбинацията от алкохол и кофеин ги прави относително бдителни, но неспособни да преценяват и избягват опасности.

Станете почитател на Класа