Нанотръби революционизират летищните скенери

Галина Белева
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Учени от университета в Северна Каролина успешно са генерирали рентгенови лъчи, които могат да революционизират скенерите, използвани на летищата, съобщи АНИ.
Според тях новият метод може и да позволи триизмерно сканиране в реално време. „Ако погледнете сегашните сканиращи устройства, технически много малко се е променило, след като Вилхелм Рьонтген е открил рентгеновите лъчи преди повече от 100 години“, посочват учените. По думите им не е отнело много време, за да бъде установено, че нанотръбите могат да генерират рентгенови лъчи, но по-трудно се е оказало намирането на начин за използване на тази идея в приложими технологии.
При конвенционалните рентгенови устройства електроните се освобождават от нагрята волфрамова нишка и се ускоряват по тръба, докато стигнат до метална цел, създавайки по този начин рентгенови лъчи. Тъй като те се излъчват от един източник, създаването на триизмерни образи, както при компютърната томография, е особено трудно.
Новият триизмерен скенер, който учените от университета в Северна Каролина предлагат, използва серия от нанотръби вместо волфрамовата нишка. Всяка от нанотръбите излъчва електрони при напрежение чрез квантов ефект, наречен „емисия на полето“ - електрическото поле се концентрира около върха на нанотръбата, увеличавайки ефекта на полето и улеснявайки генерирането на електрони. Такава система обаче се смята подходяща за триизмерно сканиране в реално време поради скоростта, с която отделните нанотръби могат да се изключват. Това може да става за микросекунди с регулиране на напрежението. „Нанотръбите ще струват повече от конвенционалните рентгенови тръби, но ще си заслужава, тъй като те няма да изискват същите разходи като за използваните в момента компютърни томографи. Според учените до две или три години могат да бъдат разработени скенери на основата на въглеродни нанотръби, които ще струват почти толкова, колкото и днешните томографи, но ще генерират образи с много по-висока резолюция и ще изискват много по-малко разходи за поддръжка.


Уредите, които не оставят шанс на терористите

Опитът за взривяване на американски самолет на Коледа може да помогне за преодоляването на моралните притеснения и да събере повече привърженици на идеята за оборудване на летищата с устройства за сканиране на цялото тяло.
След като 23-годишен нигериец успя да се качи на борда на самолет на Northwest Airlines от Амстердам за Детройт с експлозиви под дрехите си, стана ясно, че металните детектори, които в момента се използват за претърсване на пътници, не вършат работа при засичането на взривни устройства. За тези цели могат да се използват единствено по-сложни рентгенови устройства с ниски нива на облъчване и технологии с милиметрови вълни, смята бившият шеф по сигурността на Федералната авиационна администрация Били Винсънт, цитиран от „Блумбърг“.
Компании като OSI Systems Inc., Smiths Group Plc, Safran SA и L-3 Communications Holdings Inc. могат да извлекат ползи от евентуални изисквания за „по-тежко въоръжаване“ на летищата с подобни технологии. Safran, която е базирана в Париж, е лидер номер 1 в света в областта на биометричните технологии, като скенери за пръстови отпечатъци. Нюйоркската L-3 е разработила по-сложна система, която би могла да предотврати нелегалното пренасяне на почти всичко под дрехите, посочва Хауърд Рубел, анализатор в Jefferies & Co. От Rapiscan – част от OSI, произвеждат оборудване, което може да засече течности и други потенциални експлозиви под дрехите на пътниците. През октомври Американската администрация по сигурността на транспорта поръча сканиращи устройства на Rapiscan за 25 млн. долара, обявиха от базираната в Калифорния компания. Досега те са доставили на агенцията 40 такива машини. От администрацията по сигурността на транспорта обявиха, че на 19 летища вече са инсталирани устройства с милиметрови вълни, а през 2010 г. планират да поръчат нови 300 модерни сканиращи устройства.
Устройствата, които сканират цялото тяло, бяха разкритикувани от някои правозащитни организации, че нарушават личното пространство. Изпълнителният вицепрезидент на Rapiscan Питър Кант посочва, че неговата компания е успяла донякъде да разсее тези опасения, като замазва образите на „голите“ скенери, а хората, които ги преглеждат, нямат пряк контакт с пътниците.
На международното летище Далас Форт Уърт вече са инсталирани устройства на базата на милиметрови вълни като част от по-мащабен пилотен проект. Администрацията по сигурността на транспорта е поръчала 38 от устройствата на стойност по 170 хил. долара, изработени от L-3 Communications Holdings. Машините вече са готови за употреба в летища в Лос Анджелис, Финикс, Ню Йорк, Денвър и Вашингтон, като се очаква да бъдат инсталирани и в Маями, Детройт и Лас Вегас през лятото. Тази технология вече се използва и в някои американски съдилища и на международни летища във Великобритания, Испания, Холандия, Япония, Австралия, Мексико и Тайланд.

Станете почитател на Класа