На Уран и Нептун може да има океани от диаманти

Океани от течен диамант, в които плават твърди диамантени айсберги, може да има на повърхността на Нептун и Уран, смятат американски учени. Те обясниха защо това е възможно, като разтопиха и отново втвърдиха диаманти, съобщи „Физорг“.
Точката на топене на диаманта досега не бе била измервана, защото освен температурата му трябва да се повиши и налягането, обясни Джон Егърт от Университета в Рочестър. Той извършил изследването заедно с колеги от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния и Калифорнийския университет в Бъркли. Егърт и колегите му използвали естествен и прозрачен 0,1-каратов диамант с дебелина 0,5 мм и го нагрели с лазери при свръх високо налягане. След това физиците бавно понижили температурата и налягането. Когато налягането спаднало до стойност, която е около 11 милиона пъти по-висока от атмосферното налягане на морското ниво на Земята, а температурата спаднала до около 50 000 градуса, започнали да се появяват твърди парчета диамант. Изненадващото било, че те не потънали, а започнали да плават подобно на айсберги във вода.
Океани от течен диамант на газовите гиганти Нептун и Уран могат да обяснят също защо ориентацията на магнитните и географските полюси на тези планети не съвпада с тази на Земята.

Станете почитател на Класа