Вързаха светлината на възел

Физици от университетите в Бристол, Глазгоу и Саутхемптън са успели да завържат светлината на възел, съобщи „Дейли телеграф“.
Учени са използвали специална холограма, откриваща възможности за създаване на нови електронни оптически устройства.
„Потокът светлина в пространството прилича на река. Въпреки че често светлината се разпространява по права линия, тя може и да се завива във вихри. Около тези „оптични водовъртежи“ интензивността на светлината е равна на нула и светът около нас е пълен с такива тъмни вихри, макар че ние не ги забелязваме“, коментира водещият изследовател Марк Денис от университета в Бристол.
За да се създадат тези оптически вихри изкуствено и да се завържат светлинните потоци на възел, учените използвали все още абстрактната математическа теория, описваща поведението на обикновените въжени възли. Използвайки тази теория и компютърно моделиране, учените създали няколко холограми, с помощта на които получили управляем модел на оптически възел.
„Това показва как точно можем да контролираме потока и разпространението на лазерния лъч с помощта на холограми, което навярно ще намери приложение в лазерната техника“, добавя ученият.

Станете почитател на Класа