EADS Astrium ще събира енергия от Слънцето със сателит

През септември Япония обяви плановете си до 2015 г. да изпрати в орбита малък демосателит, който да събира слънчева енергия, която след това да бъде изпращана на Земята с помощта на микровълни. Сега най-голямата европейска космическа компания EADS Astrium обяви, че до края на годината ще изведе в орбита собствен соларен сателит, съобщи Би Би Си.
Идеята за събиране на слънчева енергия от сателити в орбита и изпращането й на Земята не е нова, но реализирането й е затруднено от технически пречки и възможни опасности. Въпреки че възможността за непрекъсната директна връзка със Слънцето би подобрила ефективността на слънчевите колектори, енергията, която би била изгубена при пренасянето към Земята, и трудностите при поддържането на подобна апаратура в Космоса, досега са възпрепятствали изпращането на такива сателити в орбита. Освен това съществуват опасения, че микровълновият лъч от сателита може да бъде насочен погрешно и да изгори огромни площи от земната повърхност, както и да пострадат много хора.
От EADS Astrium планират да преодолеят това последно препятствие, като използват инфрачервени лазери за транспортиране на енергия, които в случай на погрешно насочване не биха причинили никакви щети на Земята. Компанията е убедена, че лазерната технология може да подобри ефективността на трансмисионната система с разработването на по-големи и по-ефикасни лазери. Освен това експертите смятат, че превръщането на инфрачервената енергия в електричество на Земята съвсем скоро ще бъде възможно. От EADS Astrium в момента търсят партньори за проекта и са отправили покана към всички в ЕС, както и към други страни да допринесат с инвестиции, технологии или ноу-хау. Те вече са изпробвали пренасянето на лазерна енергия в лабораторни условия. В момента основната пречка е размерът на лазера, който може да бъде построен, каза Робърт Лейн от EADS Astrium. По думите му до пет години може да бъде разработен малък демонстрационен проект, който ще може да пренася между 10 и 20 kW използваема енергия.

Станете почитател на Класа