3 грама сол по-малко на ден предотвратяват 99 000 инфаркта в САЩ

С ограничаването на дневния прием на сол само с 3 грама в САЩ могат да се предотвратят 66 хил. сърдечни пристъпа и 99 хил. инфаркта, а животът на 92 хил. души може да бъде спасен, съобщи Ройтерс.
Тези мерки биха спестили на американската здравна система 24 млрд. долара годишно. Ползите за американското население биха били сравними с намаляване на тютюнопушенето с 50 на сто, значително намаляване на нивото на затлъстяване и прием на регулиращи холестерола медикаменти от почти всички, посочва д-р Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет.
Солта, която допринася за високото кръвно налягане и сърдечните заболявания, често се приема в завишени дози в САЩ, като между 75 и 80% от нея идват от обработената храна. Мъжете консумират средно по 10,4 грама сол на ден, а жените – по 7,3 грама, като тези количества се увеличават.
Ако приемът на сол бъде намален дори и с 1 грам, ще бъдат предотвратени между 11 и 23 хил. сърдечни пристъпа и между 18 и 35 хил. сърдечни удара, а между 15 и 32 хил. човешки живота ще бъдат спасени, твърдят учените. Подобни мерки ще повлияят най-благотворно върху жените.
“Дори и ако федералното правителство поеме всички разходи по евентуалната регулаторна програма за намаляване на консумацията на сол, пак ще реализира спестявания от между 6 и 12 долара за здравни разходи за всеки похарчен долар за тази програма“, смятат още авторите на изследването. Техни колеги от Университета в Балтимор „Джон Хопкинс“ дори предполагат, че тези изчисления може да подценяват ползите от въвеждането на подобни мерки. Според тях изследването на включва ползите за децата или факта, че намаленият прием на сол ще ограничи и други заболявания, като рак на стомаха и на бъбреците, както и остеопороза.

Станете почитател на Класа